Bine ai venit!
Pentru a recupera parola foloseşte adresa de e-mail cu care te-ai înregistrat  
Bine ai venit!

Nu esti politician?
Atunci nu ai nevoie de inregistrare pentru a avea acces la toate informatiile care te intereseaza. Click aici pentru a te intoarce in homepage

Esti politician?
Atunci trebuie sa te inregistrezi pentru a avea acces la serviciile gandite special pentru tine. Daca vrei sa-ti editezi profilul, sa ai contact cu cetatenii sau sa afli cum se reflecta imaginea ta in media, creeaza-ti un cont completand formularul de mai jos:

 
 

Partidul Social Democrat

Adresa

Șoseaua Kiseleff nr. 10, sector 1,

București,

 

Relatii cu publicul

tel: 031.413.51.55,

e-mail: psd@psd.ro

Istoric PSD

În iunie 2001, PDSR fuzionează cu PSDR şi formează o nouă formaţiune politică a cărei denumire a devenit PSD. Noul partid este condus de Adrian Năstase, în calitate de preşedinte, în timp ce Alexandru Atanasiu (liderul PSDR) a fost ales vicepreşedinte.

În perioada 2001-2004, PSD a fost condus de Adrian Năstase, care era şi premier, Ion Iliescu fiind şef al statului.

În 2004, PSD constituie, alături de PUR, Uniunea Naţională PSD+PUR, în replică la Alianţa D.A “Dreptate şi Adevăr”, susţinându-l pe Adrian Năstase drept candidat unic la alegerile prezindeţiale.

În noimebrie 2004 Adrian Năstase pierde în faţa lui Traian Băsescu, în al doilea tur de scrutin.

Congresul din aprilie 2005 îl alege pe noul preşedinte al PSD  în persoana lui Mircea Geoană, care a candidat împotriva lui Ion Iliescu, în condiţiile în care Adrian Năstase promisese că nu îl va contracandida şe fostul şef al statului.

În iunie 2005, PSD a devenit membru cu drepturi depline în cadrul Partidului Socialiştilor Europeni.

Geoană a fost reconfirmat în funcţia de preşedinte al PSD la Congresul din 10 decembrie 2006.

În aprilie 2007, PSD decide să sprijine, din opoziţie, Cabinetul Tăriceanu, format din membri PNL şi UDMR. Ca urmare a susţinerii parlamentare acordate de PSD, Guvernul Tăriceanu II va rămâne în funcţie până la termen, respectiv până la algerile generale din noiembrie 2008.

PSD pierde alegerile parlamentare din 2008 în faţa PD-L, care are mai multe mandate de parlamentar, deşi obţinuse mai puţine voturi în cifre absolute decât PSD. După alegerile parlamentare de la sfârşitul anului 2008, PSD va forma majoritatea în Legislativ alături de PD-L, Cabinetul fiind condus de preşedintele PD-L, Emil Boc, iar portofoliile ministeriale fiind împărţite unu la unu.

Guvernarea alături de PD-L va dura circa nouă luni, întrucât PSD a decis, pe 1 octombrie 2009, ieşirea de la guvernare în perspectiva maximizării şanselor candidatului propriu la şefia statului a preşedintelui PSD, Mircea Geoană, care a intrat în cursa împotriva preşedintelui în exerciţiu, Traian Băsescu.

Astfel, pe 1 octombrie 2009, miniştrii PSD demisionează din Cabinet, iar PD-L îşi asumă susţinerea unui Executiv minoritar, numind interimari la portofoliile rămase vacante. Pe 13 octombrie 2009, Cabinetul Boc este demis prin moţiune de cenzură, fiind primul Guvern român care a căzut în urma adoptării de către Legislativ a unei moţiuni de cenzură după Revoluţia din 1989.

Pe 23 decembrie 2009 Mircea Geoană pierde în faţa lui Traian Băsescu cursa pentru Preşedinţia României. Băsescu îl desemnează ca premier tot pe Emil Boc, care formează Guvernul Boc II şi primeşte votul de învestitură din partea Parlamentului.

Mircea Geoană pierde şefia partidului în februarie 2010, când Congresul PSD îl alege pe Victor Ponta în funcţia de preşedinte.

Pe 1 mai 2010 din PSD se desprinde un grup de lideri ai partidului şi de parlamentari care formează o nouă formaţiune politică denumită UNPR.

Termeni şi condiţii | Politica de confidenţialitate | Help | Contact