Bine ai venit!
Pentru a recupera parola foloseşte adresa de e-mail cu care te-ai înregistrat  
Bine ai venit!

Nu esti politician?
Atunci nu ai nevoie de inregistrare pentru a avea acces la toate informatiile care te intereseaza. Click aici pentru a te intoarce in homepage

Esti politician?
Atunci trebuie sa te inregistrezi pentru a avea acces la serviciile gandite special pentru tine. Daca vrei sa-ti editezi profilul, sa ai contact cu cetatenii sau sa afli cum se reflecta imaginea ta in media, creeaza-ti un cont completand formularul de mai jos:

 
 

Partidul Naţional Liberal

Adresa

Bd. Aviatorilor, nr. 86, sector 1,

București,

Telefon: 021-2310795,

Fax: 021-2310796

Istoric PNL

PNL reapare oficial pe 15 ianuarie 1990, fiind condus, de la reînfiinţare până în februarie 1993, de Radu Câmpeanu, acestuia urmându-i la conducerea partidului Mircea Ionescu Quintus.

Reapariţia partidului se datorează unui grup de vechi membri ai PNL (Nicolae Enescu, I.V. Săndulescu, Dan Amedeu Lăzărescu, Sorin Bottez) care, pe 22 decembrie 1989, alcătuiesc un „Comitet de Iniţiativă” pentru reînfiinţarea PNL.

Pe 31 martie 1990 are loc primul Congres postrevoluţionar, unde este ales Radu Cămpeanu preşedinte, iar cei patru din Comitetul de Iniţiativă sunt aleşi vicepreşedinţi. Tot la acest Congres se adoptă statul şi programul partidului.

Pe 9 aprilie 1990 PNL semnează cu PNŢCD, celălalt partid „istoric”, dar şi cu PSDR o declaraţie comună de colaborare şi sprijin reciproc.

La alegerile legislative din 20 mai 1990, PNL a ieşit pe locul al treilea, după FSN şi UDMR, obţinând un procent de 6,41% în Cameră, cu 29 de deputaţi, şi 7,06% în Senat, cu 10 senatori. Candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, Radu Câmpeanu, s-a clasat pe locul doi, după Ion Iliescu, cu 10,64% din sufragii.

Pe 12 iulie 1990 apare prima sciziune în partid, cauzată de neînţelegerile survenite între vechii liberali şi grupul tinerilor liberali din conducere, care au fost excluşi. Aceştia au format, ulterior, 23 iulie 1990, PNL-Aripa Tânără. Este prima scindare dintr-un ling şir de fracturări şi regrupări.

În octombrie 1990 PNL fuzionează cu Partidul Social-Liberal (PSL).

Pe 15 decembrie 1990, PNL participă la constituirea Convenţiei Naţionale pentru Instaurarea Democraţiei (CNID), alături de PNŢCD, PAC, PER, PSDR, UDMR, iar apoi la crearea CDR, în 26 noiembrie 1991.

În 1991, PNL participă în Guvernul Stolojan cu trei posturi – Mircea Ionescu Quintus, la Justiţie, George Danielescu, la Finanţe şi I.V. Săndulescu – secretar de stat în MAE.

La alegerile locale din 1992 PNL participă pe liste comune cu CDR, candidatul său, Crin Halaicu, fiind ales primar al Capitalei.

Pe 11 aprilie 1992 PNL se retrage din CDR, ceea ce va conduce la a doua scindare a partidului. Astfel, grupul disident condus de Niculae Cerveni, care dorea rămânrea în CDR, va înfiinţa PNL-CD.

Pe 11 mai 1992, PNL-AT şi PNL-CD pun bazele Alianţei Liberale (AL).

Pe 23 iulie apare Noul Partid Liberal, desprins din PNL-AT

Pe 18 iulie 1992, PNL susţine candidatura Regelui Mihai I la Preşedinţia României.

La alegerile generale din septembrie PNL nu reuşeşte să obţină un scor care să-i permită intraea în Parlament (sub 3%) ceea ce determină apariţia „Grupului pentru Reformă Morală şi Politică”, exclus ulterior din PNL.

Pe 20 februarie 1993 apare Partidul Liberal, ulterior PL 93, care va fi format dintr-o aripă desprinsă din PNL-CD, PNL-AT şi Grupului pentru Reformă Morală şi Politică.

Pe 27 februarie PNL fuzionează cu Noul Partid Liberal (NPL), constuit în urma dsprinderii unui grup din PNL-AT. Tot atunci Câmpeanu este înlocuit cu Quintus la conducerea partidului. Din funcţia de vicepreşedinte, Câmpeanu va încerca să reia conducerea formaţiunii.

Pe 5 februarie 1994 grupările conduse de Quintus şi Câmpeanu organizează în paralel un Congres, unul la Bucureşti, altul la Braşov, care s-au declarat reciproc nestatutare. În condiţiile în care Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză grupării Quintus, susţinătorii lui Câmpeanu au format un alt partid – PNL-Câmpeanu.

Pe 13 septembrie 1993 PL 93 devine membru al Internaţionalei Liberale

Pe 20 decembrie 1994 PNL Quintus intră în CDR, participând pe listele CDR la alegerile locale şi generale.

PNL obţine, în 2006, 25 de deputaţi şi 17 senatori, şi devine al doilea partid ca importanţă din CDR. Astfel, în Guvernul de coaliţie CDR, USD, UDMR, condus de Victor Cirobea, PNL va avea cinci portofolii, iar în Guvernul Radu Vasile (din 16 aprilie 1998) trei ministere şi SGG.

La Congresul din 16-17 mai 1997 Quintus este reales preşedinte, Valeriu Stoica este ales prim-vicepreşedinte, în timp ce C.P.Tăriceanu, Crin Antonescu, Paul Păcuraru şi Viorel cataramă sunt aleşi vicepreşedinţi.

Pe 3 martie 1999 PNL devine membru al Internaţionalei Liberale

La alegerile locale din 2000 PNL participă pe liste proprii şi iese pe locul patru, după PDSR, PD şi ApR.

Pe 7 august 2000 Teodor Stolojan se înscrie în PNL şi anunţă că va participa la alegerile prezidenţiale din partea PNL, candidatura sa fiind confirmată de Congresul extraordinar al partidului. Stolojan obţine 11,78% din voturi, plasându-se pe locul trei.

Congresul PNL din februarie 2001 l-a ales ca preşedinte pe Valeriu Stoica.

Stoica va deţine funcţia de preşedinte mai puţin de un an, pe 24 august 2002 aceasta fiind preluată de Teodor Stolojan, care se va afla la conducerea partidului până în 2 octombrie 2004.

Călin Popescu Tăriceanu va fi ales preşedinte al PNL în februarie 2005 şi va deşine această funcţie până în martie 2009.

În iulie 2006 debutează o nouă scindare a PNL, din care se va desprinde o nouă formaţiune politică structurată în jurul a doi foşti preşedinţi liberali, Teodor Stolojan şi Valeriu Stoica.

Noul partid se va înregistra oficial la 1 martie 2007, iar în decembrie 2007 va fuziona cu PD, formând Partidul Democrat Liberal (PD-L).

În aprilie 2007 premierul Călin Popescu Tăriceanu anunţă restructurarea Guvernului, numind doar miniştri din PNL şi UDMR. Noul Cabinet, numit Tăriceanu II (PNL-UDMR), este învestit de Parlament, cu sprijinul tacit al PSD, care îl susţine din opoziţie. Guvernul Tăriceanu II va rămâne în funcţie până la termen, respectiv până la algerile generale din noiembrie 2008.

La alegerile parlamentare din 2008 PNL a obţinut circa 20% din sufragii. Fiind curtaţi atât de PD-L, cât şi de PSD, pentru a prelua guvernarea, PNL rămâne totuşi în opoziţie, determinând formarea unui Guvern Emil Boc susţinut de PD-L şi de PSD.

În luna martie 2009 Congresul PNL îl alege pe Crin Antonescu drept preşedinte al formaţiunii.

Termeni şi condiţii | Politica de confidenţialitate | Help | Contact