Bine ai venit!
Pentru a recupera parola foloseşte adresa de e-mail cu care te-ai înregistrat  
Bine ai venit!

Nu esti politician?
Atunci nu ai nevoie de inregistrare pentru a avea acces la toate informatiile care te intereseaza. Click aici pentru a te intoarce in homepage

Esti politician?
Atunci trebuie sa te inregistrezi pentru a avea acces la serviciile gandite special pentru tine. Daca vrei sa-ti editezi profilul, sa ai contact cu cetatenii sau sa afli cum se reflecta imaginea ta in media, creeaza-ti un cont completand formularul de mai jos:

 
 

Partidul Democrat - Liberal

Adresa

Aleea Modrogan, nr. 1, Sector 1,

București, Romania (011825),

Tel: 021.230.37.01 / 021.301.71.10

Fax: 021.230.22.62

Cancelaria PDL: 021.230.22.51

Istoric PDL

Partidul Democrat Liberal (PD-L) s-a înfiinţat, ca partid politic, în decembrie 2007, în urma fuziunii Partidului Democrat (PD) cu Partidul Liberal Democrat (PLD). PD-L s-a autodefinit, din punct de vedere doctrinar, ca partid de centru-dreapta, fiind afiliat la Partidul Popular European (PPE).

Pe 26 martie 2007, PD-L trece în opoziţie, ca urmare a deciziei premierului liberal Călin Popescu Tăriceanu, care restructurează Cabinetul, în noua componenţă a acestuia neregăsindu-se şi portofoliile ocupate anterior de democrat-liberali. Ca urmare, Alianţa D.A. încetează să mai existe.

PD-L câştigă alegerile parlamentare din 2008, obţinând 115 mandate de deputat şi 51 de mandate de senator, mai multe decât PSD – partidul plasat pe locul secund -  deşi, în cifre absolute, cumulase un număr mai mic de voturi.

După parlamentarele de la sfârşitul anului 2008, PD-L va forma majoritatea în Legislativ alături de PSD, Cabinetul fiind condus de preşedintele partidului, Emil Boc, iar portofoliile ministeriale fiind împărţite unu la unu.

Guvernarea alături de social-democraţi va dura circa nouă luni, întrucât PSD a decis, pe 1 octombrie 2009, ieşirea de la guvernare în perspectiva maximizării şanselor candidatului propriu la şefia statului a preşedintelui PSD, Mircea Geoană, care a intrat în cursa împotriva preşedintelui în exerciţiu, Traian Băsescu. Astfel, pe 1 octombrie 2009, miniştrii PSD demisionează din Cabinet, iar PD-L îşi asumă susţinerea unui Executiv minoritar, numind interimari la portofoliile rămâse vacante.

Pe 13 octombrie 2009, Cabinetul Boc este demis prin moţiune de cenzură, fiind primul Guvern român care a căzut în urma adoptării de către Legislativ a unei moţiuni de cenzură după Revoluţia din 1989.

Pe 23 decembrie 2009 - după realegerea lui Traian Băsescu în funcţia supremă în stat şi desemnarea ca premier tot a lui Emil Boc - Guvernul Boc II primeşte votul de învestitură din partea Parlamentului şi guvernează până pe 9 februarie 2012, când premierul demisionează, depunând mandatul întregului Cabinet.

Termeni şi condiţii | Politica de confidenţialitate | Help | Contact